Google Penguin 3.0 Update – Οι αλλαγές

Στις 17 Οκτωβρίου 2014 η Google, η πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι εφάρμοσε το Penguin 3.0 Update του οποίου σκοπός (όπως και στο παρελθόν) είναι η καταπολέμηση του spam, και των ιστοσελίδων που παραβιάζουν τα guidelines που θέτει.

Αυτή είναι η έκτη κατά σειρά φορά που πραγματοποιεί μεγάλου μεγέθους αλλαγές στον συγκεκριμένο αλγόριθμο της, με την αρχή να γίνεται το 2012 με τρείς αλλαγές (τον Απρίλιο, τον Μάϊο και τον Οκτώβριο), τη συνέχεια το 2013 με δυο μεγάλα releases (τον Μάϊο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους), με τελευταία το τωρινό release.

Google Penguin 3.0 Update 2014
Google Penguin 3.0 Update 2014

Έναν χρόνο περίπου από την τελευταία αξιοσημείωτη ενημέρωση, οι κάτοχοι των ιστοσελίδων περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τον τρόπο επίδρασης των νέων τροποποιήσεων στην κατάταξη του site τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι παρατήρησαν την πτώση των rankings τους μετά το νέο penguin update, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι τιμωρήθηκαν αλλά η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή.

Πολλά backlinks έχασαν την αξία τους, ή είναι μειωμένης δυναμικής και έτσι είναι φυσικό επόμενο να μην περνάνε το value που πέρναγαν πριν. Έτσι, και μετά τον επαναϋπολογισμό τους από την Google, αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο τιμωρίας για τους κατόχους των ιστότοπων που τα χρησιμοποιούσαν, και που πλέον θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο update. Αξίζει όμως να σημειωθεί οτι ακούγεται πως θα ανανεώνεται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από ότι το είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Καταλήγοντας, πρόκειται για μία ενημέρωση που επαναπροσδιόρισε τα quality metrics που χρησιμοποιούνταν και στοχεύει να πλήξει τα sites που έχουν αποκτήσει σημαντικό αριθμό συνδέσμων με αφύσικο τρόπο.

Ο τρόπος επανάκτησης των rankings για ένα site που έχει χτυπηθεί από το Google Penguin 3 update δεν διαφοροποιείται σημαντικά από αυτόν του manual penalty. Βασικά, η διαφοροποίηση εστιάζεται στο ότι δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί κάποιο reconsideration request αλλά πραγματοποιείται με την ανάλυση των links από κάποιο backlink checker tool όπως το Open Site Explorer του Moz ή τα Webmaster Tools του Bing και της Google, και στη συνέχεια με την αφαίρεση όσων ανεπιθύμητων βρεθούν με τη χρησιμοποίηση του disavow tool. (https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main)

Scroll to top