WordPress SEO

Όσοι χρησιμοποιείτε το WordPress υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές (seo tips) που εφόσον ακολουθηθούν μπορούν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του blog σας: το visibility και την ανταγωνιστικότητα του.

  • Ένα πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε seo friendly urls.

Μετά την αρχική εγκατάσταση του WordPress η προεπιλογή για την εμφάνιση των σελίδων και των δημοσιεύσεων σας είναι της μορφής:

http://onoma-istotopou.gr/?p=123

πράγμα που κάθε άλλο παρά φιλικό και λειτουργικό μπορεί να θεωρηθεί για τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης.

Η λύση είναι να αλλαχθεί το Permalink setting από το control panel του admin.

Πηγαίνετε λοιπόν στο μενού Settings και επιλέξτε Permalinks.

Permalinks WordPress

Επιλέξτε Custom Structure και γράψτε:

/%postname%/ εάν θέλετε μετά τη διεύθυνση του site σας να εμφανίζεται κατευθείαν το όνομα του post, ή

/%category%/%postname%/ εάν ανάμεσα από τα δύο θέλετε να εμφανίζεται και η κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε άρθρο.

Permalinks WordPress Custom structure

  • Αποφύγετε την κατηγοριοποίηση των άρθρων σε μήνες και βδομάδες, καθώς και την εμφάνιση ημερομηνιών στα posts σας.

Μια κατηγοριοποίηση σε μήνες και βδομάδες είναι εντελώς λάθος από seo σκοπιά. Εάν έχετε τα Archives στα Widgets θα ήταν προτιμότερο να τα αφαιρέσετε πηγαίνοντας στο μενού Appearance επιλέξτε Widgets και μεταφέρετε τα από το Sidebar στα Inactive Widgets.

Ο λόγος που χρειάζεται να γίνει αυτό είναι για να μην σας κατατάσσει το Google και οι λοιπές μηχανές αναζήτησης για λέξεις κλειδιά που είναι άσχετα προς το αντικείμενο ενασχόλησης του site σας (στην προκειμένη περίπτωση για ημερομηνίες).

Σκεφτείτε ότι τα search engines εκλαμβάνουν ως Anchor text τους μήνες, πράγμα που σας δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή onpage βελτιστοποίηση ιστοσελίδων που διεξάγετε.

Επίσης είναι χρήσιμο να αφαιρέσετε τις ημερομηνίες των posts σας εάν δεν ενημερώνετε το blog σας πολύ συχνά. Οι αναγνώστες σας μπορεί να αγνοήσουν ένα περιεχόμενο εάν δουν ότι έχει κάποιο χρονικό διάστημα να ενημερωθεί αφού μπορεί να το θεωρήσουν παρωχημένο.

Εδώ χρειάζεται να τροποποιήσετε λίγο τον php κώδικα των σελίδων σας.

Συγκεκριμένα πρέπει να πάτε στο Appearance > Editor να κάνετε κλικ στην σελίδα index.php, και πριν από οποιαδήποτε σας ενέργεια κρατήσετε ένα αντίγραφο του κώδικα

(ένας γρήγορος τρόπος είναι με δεξί κλικ μέσα στο κουτί του κώδικα, από το μενού που εμφανίζεται επιλέξτε select all, κάντε copy, ανοίξτε ένα notepad και κάντε paste, και τέλος σώστε το στον υπολογιστή σας ως index.php).

Ψάξτε να βρείτε το: <div><p><?php the_time(‘F j, Y’); ?></p></div> και σβήστε το.

Το ίδιο χρειάζεται να επαναλάβετε και στο single.php που περικλείεται μέσα σε αυτό η δομή των post σας. Έτσι θα έχετε άρθρα που θα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου.

  • Σημαντική σημασία δίνεται τον τελευταίο καιρό στο duplicate content (το διπλότυπο περιεχόμενο).

Το All in one SEO pack είναι ένα plugin που εκτός από την καταπληκτική δουλειά που προσφέρει στο search engine optimization κομμάτι, παρέχει και προστασία για το duplicate content με την χρήση των Canonical URLs.

Αυτό που κάνει με επιτυχία είναι να υποδεικνύει στις μηχανές αναζήτησης το πρωτότυπο περιεχόμενο και έτσι να αποφεύγονται τυχόν κυρώσεις.

Παράλληλα με τα παραπάνω πρέπει να αποφύγετε στις δημοσιεύσεις σας το keyword stuffing, δηλαδή να στοιβάζετε πολλαπλές λέξεις κλειδιά με σκοπό τις υψηλότερες κατατάξεις. Με αυτήν την κίνηση είναι αποδεδειγμένο ότι μόνο βλάπτετε τον ιστοχώρο σας παρά τον βοηθάτε.

Η φυσική ροή του λόγου είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα για το κομμάτι που αφορά την βελτιστοποίηση εντός site.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραμελείτε την χρήση των tags (τις ετικέτες) κάθε φορά που γράφετε ένα άρθρο, αλλά ούτε και να το παρακάνετε αφού είναι και ενοχλητικό για τους αναγνώστες σας αλλά και ύποπτο από την οπτική γωνία των search engines.

  • Ένας παράγοντας κατάταξης που συχνά παραμελείται είναι και η ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων. Αυτό στο WordPress επιτυγχάνεται με μια σειρά διαδικασίες.

Αρχικά βελτιστοποιώντας τις εικόνες που χρησιμοποιείτε στα άρθρα και τις σελίδες σας. Γενικά με την χρησιμοποίηση των images, όσο πιο καλή σχέση μεγέθους και ποιότητας επιτύχετε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε, γιατί και ευκρίνεια θα έχουν αλλά και σύντομο χρόνο φόρτωσης κατά την πλοήγηση.

Επιπρόσθετα και όσο μεγαλώνει το blog σας, χρειάζεται να αξιοποιηθεί η δομή της βάσης δεδομένων αφού εξοικονομείται επιπλέον πολύτιμος χρόνος όλων των διεργασιών. Για αυτήν τη δουλειά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επίσης plugin το Yoast Optimize DB plugin.

Τέλος για την μείωση της καταπόνησης του server που στεγάζεται το site σας, και ειδικά εάν έχετε επιλέξει κάποιο shared hosting, είναι το WP super cache που είναι κάπως δύσχρηστο αλλά κάνει όσα υπόσχεται στο έπακρο.

Scroll to top