Web Hosting & SEO

Πώς επηρεάζει η φιλοξενία ιστοσελίδων το SEO

Η Φιλοξενία ιστοσελίδων ή αλλιώς το Web hosting είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι κάτοχοι site δε γνωρίζουν ότι επηρεάζει άμεσα αλλά και έμμεσα το SEO.

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που καθορίζουν σε αισθητό βαθμό τη διαφοροποίησή σας από τον ανταγωνισμό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να το έχετε υπόψη σας κατά την διαδικασία επιλογής του πακέτου φιλοξενίας των ιστοσελίδων σας.

Αρχικά θα πρέπει να δώσετε σημασία για τυχόν «κακούς γείτονες» που μοιράζονται την ίδια IP που θα στεγαστεί το site σας.

Όταν επιλέγετε hosting με μοναδικό κριτήριο την τιμή γλυτώνετε χρήματα αλλά πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων που ενδεχομένως να πλήξουν την αξιοπιστία του ιστοτόπου σας.

Εάν δεν επιλέξετε με προσοχή την εταιρεία στην οποία θα στεγαστεί η ηλεκτρονική σας παρουσία μπορεί να εμφανιστούν μερικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως downtime, αργή ταχύτητα φόρτωσης ή violations των κανόνων κατάταξης στο Google και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης.

Συγκεκριμένα, όταν επιλέγουμε ένα πακέτο shared hosting μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο με αρκετές δεκάδες ή πολλές φορές με αρκετές εκατοντάδες άλλα site που για ποίκιλλους λόγους προβολής τους παραβιάζουν τα guidelines του Google.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθείτε σε άσχημη θέση χωρίς να φταίτε στο παραμικρό και δίχως να έχετε εφαρμόσει ανεπιθύμητες τεχνικές προώθησης. Βέβαια δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες συγκρίνοντας και επιλέγοντας έναν ποιοτικό hosting provider.

Πόσο uptime χρόνο έχει η ιστοσελίδα σας;

Εάν στεγάζετε το site σας σε έναν πάροχο που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με το δίκτυό του και το data center που φιλοξενούνται τα websites «πέφτει» ανα τακτά χρονικά διαστήματα, τότε για τους σκοπούς του search engine optimization θα αντιμετωπίσετε σημαντικές επιπτώσεις.

Εάν οι χρήστες του ίντερνετ και οι αράχνες των μηχανών αναζήτησης δεν είναι σε θέση να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες σας τότε αυτό συνεπάγεται άμεσα σε μια μείωση της κίνησης (του web traffic), που κατά επέκταση αυτό είναι ένας προάγγελος φτωχών κατατάξεων.

Δώστε λοιπόν πολλή προσοχή και στο κατά πόσο προσφέρεται κάποιο network uptime guarantee και στο τι λένε οι χρήστες για αυτόν τον hosting provider σε forum reviews.

Πόσο γρήγορος είναι ο server που θα φιλοξενήσει την online επιχείρηση ή το blog σας;

Είναι γνωστή η προτίμηση του Google για ιστοσελίδες που προσφέρουν καλύτερο user experience και ένας σημαντικός λόγος είναι η ταχύτητα απόκρισης.

Το page loading speed είναι επίσημα ένα από τα Google ranking factors που χρησιμοποιούνται αφού η ταχύτητα φόρτωσης έχει ενταχθεί στον αλγόριθμο κατατάξεων και δίδεται μεγάλη σημασία σε «ελαφρύ» περιεχόμενο χωρίς βαριά γραφικά και σύγχρονο hardware για να το υποστηρίξει.

Πού στεγάζονται τα data centers που θα φιλοξενήσουν τον ιστοχώρο σας;

Το μέρος στο οποίο στεγάζονται τα data centers που θα φιλοξενήσουν τον ιστοχώρο σας επηρεάζουν τους σκοπούς του local seo αφού το Google λαμβάνει υπόψη του την IP address του web server.

Αυτό σημαίνει οτι εάν στοχεύετε το κοινό που βρίσκεται γεωγραφικά στην Ελλάδα τότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε η φιλοξενία ιστοσελίδων να γίνει σε servers που βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος ή κάπου χιλιομετρικά κοντά, και όχι για παράδειγμα στην Αμερική.

Συνδυαστικά με το TLD (top level domain) – δηλαδή με το κατά πόσο έχετε επιλέξει κάποιο domain name γενικής στόχευσης όπως το .com ή κατάληξης .gr (που σημαίνει ότι απευθύνεται κατά προτεραιότητα στο κοινό που βρίσκεται Γεωγραφικά στην Ελλάδα) η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας hosting είναι μια διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας.

Το web hosting και το seo για το 2012, 2013, 2014 είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους και θα ήταν χρήσιμο να κάνετε την επιλογή ενός web host με προσοχή αφού είναι ένας συνδετικός κρίκος με την επιτυχία της ιστοσελίδας ή του προϊόντος σας.

Scroll to top