Τι ειναι το PageRank;

Τι ειναι το PageRank; Το Google μεταχειρίζεται μία κλίμακα από το 1 ως το 10 την οποία την ονομάζει PageRank, και τη χρησιμοποιεί για να βαθμολογήσει κάθε ιστότοπο με βάση το βαθμό που είναι δημοφιλής αλλά και την αξία των σελίδων του.

Για τον υπολογισμό αυτού του αριθμού πρωταρχικό ρόλο παίζει ο αριθμός των websites που έχουν reciprocal link προς τον δικό μας ιστότοπο (BackLinks), ενώ ένα εξίσου βασικό σημείο είναι και το PageRank αυτών των ιστοσελίδων που περιέχουν το Backlink. Αν το PageRank αυτών των site είναι πολύ χαμηλό τότε πιθανότατα το PageRank της σελίδας σας αντί να ανέβει να πέσει κιόλας!

Ένα PageRank απο 5 και άνω θεωρείται πολύ καλό με το 10 να αντιπροσωπεύει το άριστο. Θυμηθείτε ότι το PageRank ήταν το νούμερο 1 κριτήριο για τον υπολογισμό της σχέσης κάθε σελίδας με τα κριτήρια αναζήτησης και ότι χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα BackLinks από websites με μεγάλο PageRank.

Για αυτό είναι σημαντικό οι σύνδεσμοι σε άλλους ιστότοπους προς τον δικό μας να είναι σταθεροί -να είναι δηλαδή (μόνιμα text links) και όχι προσωρινοί όπως για παράδειγμα οι pay per click διαφημίσεις. Αξίζει να πούμε πως άλλα search engines δεν δίνουν τόσο βάση στο PageRank όσο το Google, αφού αυτός ο τρόπος μέτρησης της αξίας μιας σελίδας είναι βασισμένος σε δικούς του συνδυασμένους μαθηματικούς αλγόριθμους.

Όλα τα παλαιότερα χρόνια οι περισσότεροι webmasters προσπαθούσαν να βελτιστοποιήσουν το search engine optimization, και ασχολούνταν με το πώς θα μπορούσαν να αυξήσουν το Page Rank των ιστοσελίδων τους και να δουν την πράσινη μπάρα του Google Toolbar να αυξάνεται προς τα δεξιά.

Σήμερα η σημασία που παίζει για την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα του Google είναι λίγη, για την ακρίβεια μετράει όσο κάθε άλλο ranking factor (http://www.google.com/corporate/tech.html). Ιστοσελίδες με μηδενικό PageRank μπορούν κάλλιστα να είναι στις πρώτες θέσεις, ενώ άλλες με υψηλό PageRank να βρίσκονται πολύ πιο κάτω.

Εμείς αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε είναι να το αγνοήσετε και να ασχοληθείτε με τον πιο σημαντικό παράγοντα κατάταξης: το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας!

3 Comments

 1. seokoMar 4, 2010

  “Αν το PageRank αυτών των site είναι πολύ χαμηλό τότε πιθανότατα το PageRank της σελίδας σας αντί να ανέβει να πέσει κιόλας!”, μάλλον έχεις λάθος εδώ, αν ήταν έτσι αν ήσουν ανταγωνιστής μου θα έβαζα πολλά links προς εσένα για να έριχνα τη σημαντικότητα της σελίδας σου. 🙂 Πράγμα που σε καμία περίπτωση η Google να ήθελε

 2. SEO GreeceMar 5, 2010

  Αγαπητέ θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε γιατί στο παραπάνω post – και ειδικά για το σημείο που κάνεις την επισήμανση- μιλάμε πάντα για reciprocal links, δηλαδή για ανταλλαγή link και όχι για μονόπλευρο “ψήφισμα” ενός άλλου site – που προφανώς θα ήταν κάτι θετικό και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να μας βλάψει.

  Όπως και να’ χει, ευχαριστούμε για το σχόλιο και για την επίσκεψη (και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο site σας και στην seoko γενικότερα 🙂 )

 3. web-mastorsOct 11, 2010

  συγχαρητήρια για τα άρθρα σας, με το περιεχόμενο τους να είναι φρέσκο και να ανταποκρίνετε στις μηχανές του σήμερα κα ιόχι τους χτες.
  βεβαια θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα πολλά μυστικά αλλά αυτά είναι κόλπα του επαγγέλματος.
  και φυσικά για καθε παράγραφο συμφώνο τόσο πολύ που έχω κα ιπαραδείγματα με δικά μου sites απο διάφορα πειράματα που έφτιαχνα.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ να αναφέρθείτε κάπου για το χρόνο που απαιτείτε για να μπεί μαι σελίδα σε καλή θέση… γιατί πολλοί πελάτες μας (λόγω και τις κρίσης) απαιτούν εδώ και τώρα σε 2-3 μήνες να μπούν στη 10αδα και μάλιστα σε λέξεις με μεγάλο ανταγωνισμό. Με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε τακτικές black hat κτλ..

Comments are closed.

Scroll to top