Tags Posts tagged with "Πλοήγηση"

Πλοήγηση

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την αξία, το κύρος αλλά και τις επιδόσεις του site σας είναι αναμφισβήτητα το Search Engine Optimization.

Το SEO είναι το μέσο που μετατρέπει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας σε σημείο αναφοράς. Θέλοντας να δώσουμε μια γενικότερη εικόνα των όσων αναλύουμε μέσα απο το site μας, θα μπορούσαμε συνοπτικά να αναφέρουμε τα παρακάτω ως κάποιες χρήσιμες συμβουλές – κάποια SEO tips (Search engine optimization tips), που βοηθούν στην αποτελεσματική βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων σας:

1 – Page Titles (Τίτλοι Σελίδας). Σκοπός των τίτλων της κάθε σελίδας είναι να υποδυκνύει το περιεχόμενο που εμπεριέχεται σε αυτήν. Σιγουρευτείτε λοιπόν, οι τίτλοι σας να είναι καθαροί από άσχετες και χωρίς σημασία λέξεις, οτι εμπεριέχουν τα keywords – τις λέξεις κλειδιά που πρέπει, και οτι τέλος δίνουν έμφαση στο τι πρόκειται να διαβάσει ο επισκέπτης. Μήν ξεχνάτε, οτι οι search engines χρησιμοποιούν τον τίτλο στα αποτελέσματά τους και άν είναι καλός και επεξηγηματικός τότε θα είναι και πιο αποδοτικός και για τους χρήστες που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο.

2 – Heading Tags (Επικεφαλίδες). Εάν φτιάχνετε μια ιστοσελίδα, έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλές επικεφαλίδες όπως H1,H2,H3 κτλ. Είναι απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσετε ιεραρχικά – δηλαδή την H1 επικεφαλίδα ώς τη συμαντικότερη, την H2 ως την αμέσως πιο σημαντική κοκ.

3 – Alt Tags. Εκμεταλλευτείτε τα alt tags που μπορείτε να προσθέσετε στις εικόνες που χρησιμοποιείτε στις ιστοσελίδες σας, και πετύχετε δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης (αφού όταν δέν μπορούν να δούν την εικόνα διαβάζουν το περιεχόμενο των alt tags), και δεύτερον την ευκαιρία που σας δίνεται να προσθέσετε έξτρα λέξεις κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη κατάταξή σας στα αποτελέσματα των search engines.

4 – Πλοήγηση. Βεβαιωθείτε οτι υπάρχει διαθέσιμη η βασική πλοήγηση στο πάνω και στο κάτω μέρος του site σας. Για να διευκολύνετε τους αναγνώστες σας αλλά και τις μηχανές αναζήτησης (αφού όσους περισσότερους τρόπους τις δίνετε για να ανακαλύψουν τη δομή του site σας τόσο καλύτερο είναι),  μήν ξεχάστε να τοποθετήστε το βασικό μενού και στη βάση των σελίδων σας.

5 – URL. Βελτιστοποιήσετε και δώστε νόημα στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων σας. Διευθύνσεις του τύπου http://www.site.gr/goto.php?page=3245 πρέπει να αποφεύγονται αφού δέν βοηθάνε ούτε τα web spiders αλλά και ούτε είναι φιλικά προς τους χρήστες. Τα αρνητικά τους σημεία; Αφενός είναι σχεδόν αδύνατον να απομνημονευτούν και αφετέρου δέν προσφέρουν βοήθεια στο SEO αφού δέν περιέχουν keywords. Η καλύτερη εικόνα που πρέπει να έχει μία διεύθυνση είναι της μορφής: http://www.site.gr/marketing/website-promotion.html.

6 – Meta tags. Χρησιμοποιήστε τα meta tags keywords και το meta tag description. Τα πρώτα χαρακτηρίζουν την κάθε σελίδα αφού εμπεριέχουν τις κυριότερες λέξεις κλειδιά της κάθε σελίδας, ενώ τα δεύτερα δίνουν μια σύντομη περίληψη – περιγραφή των όσων εμπεριέχονται.

7 – Sitemap. Δημιουργήστε ένα sitemap (έναν χάρτη ιστοτόπου), και κρατήστε τον ενημερωμένο για να διασφαλίσετε οτι το Google, το Yahoo! και τα λοιπά γνωστά search engines έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ιστοτόπου σας.

8 – Robots. Δημιουργήστε και χρησιμοποιείστε ένα robots.txt για να επιλέξετε τί θα πρέπει να αποκλείετε απο τις μηχανές αναζήτησης να αποθηκεύσουν για μελλοντική τους χρήση. Με αυτόν τον τρόπο σιγουρεύεστε οτι δέν θα έχετε κάποια ποινή εάν υπάρχει διπλό περιεχόμενο κάπου στο site σας.

9 – Keywords. Τέλος σιγουρευτείτε οτι οι σελίδες σας εμπεριέχουν τα keywords, τις επιθυμητές λέξεις-κλειδιά για τις οποίες στοχεύετε να τοποθετηθείτε ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Μήν το παρακάνετε απλά βεβαιωθείτε οτι ξεχωρίζουν οι λέξεις και οι φράσεις που είναι πιο σημαντικές για το SEO σας!

Σχετικές αναζητήσεις:

 • seo tips
 • search engine optimization tips
 • χρησιμες συμβουλες για seo
 • keywords tips
 • seo τιτλοες σελίδας
 • ti einai to search tips
 • tips seo
 • tips για seo
 • ιστοσελιδα που μετατρεπει λεξεισ σε εικονες
 • κουμπια navigation για ιστοσελίδες

Τί πρέπει να προσέξουμε όταν χρησιμοποιούμε Image maps και navigation buttons για ένα σωστό Search Engine Optimization.

Μερικές φορές οι web designers θέλουν να χρησιμοποιούν εικόνες-γραφικά για την πλοήγηση της ιστοσελίδας που κατασκευάζουν.

Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι χρησιμοποίησης γραφικών για πλοήγηση: τα λεγόμενα κουμπιά (navigation buttons) και τα image maps.

Τα navigation buttons, είναι γραφικά που επάνω τους έχουν προστεθεί σύνδεσμοι που οδηγούν σε μια συγκεκριμένη σελίδα. Για την βέλτιστη χρησιμοποίησή τους θυμηθείτε να προσθέτετε alt tag (*), δηλαδή μερικές λέξεις που προσδιορίζουν το νόημα της εικόνας μιας και οι μηχανές αναζήτησης όπως έχουμε ξαναπεί δεν βλέπουν!

Από την άλλη, τα image maps είναι επιλεγμένα κομμάτια μιας εικόνας που πάνω τους τοποθετούνται σύνδεσμοι. Πού χρησιμεύουν; Εάν θέλουμε για παράδειγμα να σχεδιάσουμε έναν χάρτη που οι χρήστες θα χρειάζεται να επιλέξουν μια συγκεκριμένη περιοχή επάνω του (πχ το μέρος διαμονής τους), τότε μαρκάρουμε το σημείο που θέλουμε και του προσθέτουμε έναν σύνδεσμο.

(*) τα alt tags θα σας παρακαλούσαμε να τα χρησιμοποιείτε πάντα όταν προσθέτετε ένα γραφικό στοιχείο στο site σας, γιατί είναι το μοναδικό βοήθημα για να γίνει αντιληπτό το νόημά τους από τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή είναι τυφλά.

Σχετικές αναζητήσεις:

 • navigation buttons
 • ancient greek web buttons
 • greek image maps
 • navigation maps
 • navigation services ellada
 • γραφικα με buttons
 • τι σημαινει το image mapping

Φιλική πλοήγηση και δημιουργία σωστών συνδέσμων για σωστό Search Engine Optimization

Σε αυτή την ενότητα θέλουμε να αναφερθούμε στη σημαντικότητα ύπαρξης μιας φιλικής προς τον χρήστη πλοήγησης καθώς και την ανάγκη δημιουργίας συνδέσμων που θα είναι ικανοί να ακολουθηθούν από τα web spiders των μηχανών αναζήτησης.

Χρειάζεται να υπάρχει στο site μία σωστή δομή έτσι ώστε αυτή από μόνη της να βοηθάει στην απρόσκοπτη μετακίνηση των crawlers αλλά και κυρίως των ανθρώπων που πλοηγούνται σε αυτό.

Αναλύοντας τα στοιχεία, από πολλές έρευνες βλέπουμε ότι όταν υπάρχει εύκολη πλοήγηση σε μια ιστοσελίδα, αυξάνονται αυτόματα οι πιθανότητες οι χρήστες του να μετατραπούν σε πελάτες.

Επιπλέον η εύκολη πλοήγηση από τις μηχανές αναζήτησης προσφέρει και αυξημένες πιθανότητες καταχώρησης περισσότερων σελίδων στους καταλόγους τους.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις καταχωρημένες λέξεις, φράσεις-κλειδιά που απαρτίζουν, και κατά επέκταση χαρακτηρίζουν τον ιστοχώρο σας.

Άρα από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα των άρτιων συνδέσμων και της ορθής πλοήγησης.

Σχετικές αναζητήσεις:

 • σύνδεσμοι ιστοσελίδων
 • sindesmoi istoselidon
 • συνδεσμοι σε ιστοσελιδα
 • συνδεσμοι ιστοσελιδες
 • συνδεσμοι για πλοηγηση σε ιστοσελιδα
 • στοιχεια πλοηγησης ιστοσελίδας
 • στοιχεια πλοηγησης
 • πλοήγηση ιστοσελίδας
 • ιστοσελίδες και πλοηγηση
 • ιστοσελιδα συνδεσμοι

Σημαντική είναι η επιλογή σωστού του Html κώδικα που βοηθάει στην απόκτηση βάσεων για ένα αποδοτικό Search Engine Optimization.

Ο Html κώδικας είναι το πιο θεμελιώδες μέρος της κάθε ιστοσελίδας. Όταν πλοηγείστε στο διαδίκτυο αυτό που βλέπετε είναι το τελικό αποτέλεσμα και όχι ο κώδικας που βρίσκεται από πίσω. Οι περισσότεροι περιηγητές έχουν τη δυνατότητα της προβολής αυτού του πηγαίου κώδικα (π.χ. επιλέγοντας στο μενού τους: προβολή / κώδικας σελίδας). Επίσης, οι περισσότεροι περιηγητές είναι και καλοί στην πιστή αποτύπωση της επιθυμητής εικόνας ακόμα και αν ενδεχομένως ο κώδικας αυτής της ιστοσελίδας περιέχει σφάλματα σύνταξης.

Αυτό που δεν είμαστε σίγουροι είναι το εάν αυτά τα λάθη μπορεί να παρερμηνευτούν από τα crawlers των μηχανών αναζήτησης που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν στη παράλειψη ένταξης αυτών των ιστοσελίδων στο ευρετήριό τους.

Σας συνιστούμε να έχετε πάντα κατά νου ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν βλέπουν αυτά που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Προφανώς μια σελίδα με πολλά γραφικά μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μηδαμινό περιεχόμενο και κατά επέκταση άσχημη κατάταξη στα αποτελέσματα του Google, του Yahoo και των λοιπών search engines.
Υπάρχουν αρκετά online εργαλεία που μπορούν να διαπιστώσουν τυχόν λάθη του html κώδικά σας ή ακόμα και να τον διορθώσουν. Ένα γνωστό και ευρέως αναγνωρισμένο εργαλείο ελέγχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι και ο W3C validator.

Σχετικές αναζητήσεις:

 • html κωδικας
 • κωδικας σελιδας
 • search html code για search
 • εισαγωγη μηχανης αναζητησης στην html
 • αναζήτηση σε html
 • κωδικας σελιδας τα λαθη
 • ελεγχος ιστοσελιδας για λαθος κωδικα
 • κώδικας για search
 • κωδικας μηχανης αναζητησης
 • κωδικας σεο

Η βελτιστοποίηση ενός site είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος ενός Search Engine Optimization.

Κάθε μηχανή αναζήτησης έχει μία δική της μέθοδο καθορισμού της κατάταξης των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Η κατάταξη, το λεγόμενο ranking, είναι η θέση που τελικά λαμβάνει ένα site στη λίστα των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης για μία συγκεκριμένη φράση / λέξη-κλειδί.

Η θέση καθορίζεται από έναν αλγόριθμο, ικανό για πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, που αντιλαμβάνεται το ποιες ιστοσελίδες είναι σχετικότερες με το εκάστοτε ερώτημα. Για προφανείς λόγους, οι μηχανές αναζήτησης δεν αποκαλύπτουν δημοσίως τη λεπτομερή λογική που κρύβεται πίσω από τους αλγόριθμους.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης.

 

Τρία από τα πιο βασικά στοιχεία για τη βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης (site optimization) είναι:

– Οι σύνδεσμοι και η πλοήγηση

– Τα κείμενα και η χρησιμοποίηση των html στοιχείων

– Η δημοτικότητα

Σχετικές αναζητήσεις:

 • optimization site search engine
 • τρια βασικά στοιχεία των μηχανών αναζήτησης