Tags Posts tagged with "Αράχνες"

Αράχνες

Μηχανές αναζήτησης – Κατάλογοι – Pay Per Click μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούνται συνήθως στις ακόλουθες ομάδες:

1. στις Μηχανές αναζήτησης που είναι crawler-based,
2. στους Καταλόγους, και
3. στις PPC (pay per click) μηχανές αναζήτησης (σε αυτές δηλαδή που βασίζονται στη πληρωμή ανά κλικ)

Αναλυτικότερα:

1. Οι μηχανές αναζήτησης (όπως π.χ. το Google) χρησιμοποιούν εξελιγμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποκαλούνται “αράχνες”. Αυτές οι “αράχνες” (τα επονομαζόμενα crawlers), κάνουν περιήγηση στο Ίντερνετ, αναλύουν τις ιστοσελίδες που βρίσκουν, και προγραμματισμένα αρχειοθετούν τα περιεχόμενά τους σε μεγάλες βάσεις δεδομένων. Oι βάσεις δεδομένων γίνονται το σημεία αναφοράς για τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται, καθώς και για τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον χρήστη.

Οι καταγεγραμμένες σελίδες κατατάσσονται κάθε φορά ανάλογα με τη δημοτικότητα και τη καταλληλότητα τους για τις φράσεις και τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται. Εμφανίζονται με τη μορφή λίστας, και είναι ταξινομημένες ανάλογα με τη δημοτικότητα και το βαθμό σχετικότητάς τους.

Η όλη διαδικασία κατάταξης βασίζεται σε αλγόριθμους και μαθηματικές εξισώσεις που καθορίζουν τη δημοτικότητα και τη συνάφεια της κάθε ιστοσελίδας. Κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τη κίνηση και την επιτυχία της ιστοσελίδας μας και να θεωρήσουμε οτι έχουμε εφαρμόσει σωστό Search Engine Optimization.

2. Οι Κατάλογοι είναι θεματικοί οδηγοί και βασίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό. Αποτελούνται από κύριες κατηγορίες και υποκατηγορίες συνδέσμων διαδικτυακών τόπων. Οι πιο δημοφιλείς κατάλογοι είναι το Yahoo! και το ODP.

3. Οι PPC μηχανές αναζήτησης (δηλαδή αυτές που βασίζονται σε πληρωμή ανά κλικ) εμφανίζουν αποτελέσματα που στηρίζονται σε διαφημιστική καμπάνια. Συγκεκριμένα, οι διαφημιστές επιλέγουν  για τις αναζητήσεις λέξεις-κλειδιά ή και ολόκληρες προτάσεις για τις οποίες θα εμφανίζονται τα site τους.

Ο όρος pay per click (PPC) αναφέρεται στο κόστος της παράδοσης ενός επισκέπτη στη διαφημιζόμενη ιστοσελίδα, γνωστός ως “click-through».

Στο site μας θα εστιάσουμε την προσοχή σας στο πώς θα βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα που διαθέτετε έτσι ώστε να είναι ανιχνεύσιμη από τις μηχανές αναζήτησης και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Σχετικές αναζητήσεις:

 • μηχανες αναζήτησης
 • εισαγωγη σε μηχανες αναζητησης
 • Εισαγωγη ιστοσελιδας σε μηχανες αναζήτησης
 • εισαγωγή url
 • υποβολή ιστοσελίδες σε μηχανές αναζήτησεις
 • εισαγωγη url στη μηχανη αναζητησης στη google
 • εισαγωγη στο google
 • εισαγωγή ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης
 • εισαγωγη στις μηχανες αναζητησης
 • εισαγωγη σελιδασ στο google

Βασικές έννοιες Μηχανών Αναζήτησης

Οι αράχνες των μηχανών αναζήτησης, οι επονομαζόμενες web crawlers ή web robots, είναι ειδικές εφαρμογές υπολογιστών που έχουν σαν σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών από το διαδίκτυο και συσχετίζονται άμεσα με το Search Engine Optimization.

Πλοηγούνται στο Internet όπως πλοηγούμαστε με ένα πρόγραμμα περιήγησης (π.χ. με τον Internet Explorer, ή τον Firefox) αλλά πολλές φορές πιο γρήγορα και πλήρως αυτοματοποιημένα.

Οι αράχνες οδηγούνται ακολουθώντας συνδέσμους και συγκεντρώνουν όλες τις αναγνώσιμες πληροφορίες στους καταλόγους τους. Βέβαια χρειάζεται να τονίσουμε ότι μολονότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αξιόλογες προσπάθειες βελτίωσης, υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να επεξεργαστούν και τι όχι.

Συγκεκριμένα, ενώ επεξεργάζονται ταχύτατα και με επιτυχία το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που είναι σε μορφή κειμένου, αδυνατούν να αναγνωρίσουν απόλυτα το υλικό που είναι σε μορφή εικόνων (jpeg,gif,png κτλ). Βέβαια η χρησιμοποίηση στην προκειμένη περίπτωση alt tags (ετικετών) και γενικότερα title tags (τίτλων σελίδας), και meta tags (μέτα ετικέτες δεδομένων) βοηθούν αισθητά στην σωστή αντίληψη των περιεχομένων μιας σελίδας.

Ακόμα είναι δυνατόν να μάθουμε εάν οι crawlers των μηχανών αναζήτησης επισκέφτηκαν τον ιστοχώρο μας αλλά και με ποια σειρά ανίχνευσαν τις σελίδες του, ρίχνοντας απλά μια ματιά στα log αρχεία του http server που φιλοξενείται το site μας. Εκεί καταγράφονται όλες οι επισκέψεις με λεπτομέρεια περιλαμβάνοντας την ip των επισκεπτών καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονίσουμε άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση των ιστοσελίδων μας online. Είναι σχεδόν επιτακτική η ανάγκη διατήρησης του site μας προσβάσιμου 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Οι search engines για να εξασφαλίσουν το ότι τα ευρετήριά τους θα είναι ενημερωμένα, επισκέπτονται δισεκατομμύρια σελίδες κάθε μήνα για να μαζέψουν νέο υλικό. Λόγω του φόρτου εργασίας τους συνήθως έχουν χρόνο μόνο για μία επίσκεψη κάθε φορά για κάθε ιστοσελίδα. Εάν κατά την επίσκεψή τους ο διακομιστής του ιστού δεν είναι προσβάσιμος, τότε η ιστοσελίδα αυτή δε θα συμπεριληφθεί στη βάση δεδομένων ή δεν θα ενημερωθεί με τις καινούργιες πληροφορίες. Έτσι δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ιστού για τις search engines με αποτέλεσμα να μην «βλέπουν» το νέο περιεχόμενο που τυχόν να έχει προστεθεί.

Σε περίπτωση που σας έχει τύχει, μην πανικοβάλλεστε αφού τα περισσότερα web robots ανιχνεύουν τον ιστό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάνοντας μια αναζήτηση στο internet θα ανακαλύψετε και πολλά προγράμματα που βοηθούν ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία, να επιβλέπουν δηλαδή το εάν βρίσκεται ή βρέθηκε εκτός δικτύου το site σας και εάν λειτουργούν όλοι οι σύνδεσμοι της ιστοσελίδας σας (broken link checker).

Σχετικές αναζητήσεις:

 • σε τι βοηθούν οι μηχανες
 • alt tags ετικετες
 • μηχανες αναζητησις
 • ετικετες αναζητησης greek
 • αραχνες μηχανες αναζητησης
 • seo εικονεσ alt tag jpg gif
 • search engine πληροφοριες
 • broken link checker
 • να μαθουμε για τις μηχανες
 • fireox μηχανες αναζήτησης